Examencentra in voorbereiding voor gefaseerde en veilige heropstart examens rijbewijs - Alle examens rijbewijs opnieuw mogelijk vanaf 25 mei

30/04/2020

Zoals u in onderstaand bericht kunt lezen, zijn de examencentra klaar om vanaf 18 mei opnieuw de theorie-exames voor alle categorieën en de praktijkexamens voor bromfietsen, motorfietsen, vrachtwagens, bussen (al dan niet met aanhangwagen) en alle herstelexamens te organiseren. Vanaf 25 mei worden de praktijkexamens voor personenwagens, personenwagens met aanhangwagen en landbouwvoertuigen hervat.

Rijexamens starten vanaf 18 en 25 mei 2020 terug gefaseerd op.

Om dit zo vlot en veilig mogelijk te laten gebeuren, hebben de Vlaamse ondernemingen en federaties die instaan voor de rijopleiding, nascholing en examens voor het rijbewijs, zich verenigd teneinde uniforme afspraken te maken.

Er is geen haast. Vlaams minister van mobiliteit en openbare werken Lydia Peeters, heeft beslist om uitstel te verlenen tot 31 december 2020 en heeft een aantal wettelijk voorziene termijnen verlengd. Kandidaten hebben dus voldoende tijd om nieuwe afspraken in te plannen dit jaar.

Om zowel voor medewerkers als klanten de veiligheid te garanderen, worden een aantal bijzondere maatregelen rond COVID-19 genomen. Er wordt o.a. uitdrukkelijk gevraagd om enkel met je begeleider of instructeur naar het examen te komen, het is verplicht een mondmasker te dragen, met de bankkaart te betalen en de maatregelen rond ‘social distancing’ en handhygiëne strikt te respecteren. Meer info zal u binnenkort kunnen terugvinden op onze website.

Geen haast – uitstel tot 31 december

Naar aanleiding van de coronamaatregelen werden activiteiten i.v.m. rijopleidingen en examens voor het rijbewijs opgeschort sinds 16 maart 2020. Dit impliceert dat een inhaalbeweging moet worden gemaakt en dat nieuwe afspraken moeten worden geboekt. Omdat in een aantal gevallen rekening moet worden gehouden met wettelijk voorziene termijnen waarin een opleiding moet worden gevolgd of een examen moet worden afgelegd, heeft Vlaams minister van mobiliteit en openbare werken Lydia Peeters, beslist om uitstel te verlenen tot 31 december 2020. 

Gefaseerde aanpak voor theorie- en praktijkexamens

Voor heel wat mensen is het behalen of behouden van een rijbewijs essentieel voor hun job of voor hun privé- en sociale leven. Bijkomend speelt de sector ook een cruciale rol inzake mobiliteit en verkeersveiligheid, waarbij de focus wordt gelegd op kwalitatieve rijopleiding en examinering. Om de dienstverlening te garanderen vanaf 18 mei 2020, is volgende planning voorzien:

  • vanaf 18 mei 2020 worden er terug theorie-examens voor alle categorieën, en praktijkexamens voor bromfietsen, motorfietsen, vrachtwagens en bussen (al dan niet met aanhangwagen) georganiseerd;
     
  • vanaf 25 mei 2020 worden de praktijkexamens voor personenwagens, personenwagens met aanhangwagen en landbouwvoertuigen hervat.

Veiligheidsmaatregelen rond COVID-19 van toepassing

Een aantal bijzondere veiligheidsmaatregelen rond COVID-19 wordt genomen zodat de dienstverlening – zowel voor medewerkers als kandidaten - optimaal en veilig kan verlopen. Er wordt o.a. uitdrukkelijk gevraagd om enkel met je begeleider of instructeur naar het examen te komen en het is verplicht een mondmasker te dragen, met de bankkaart te betalen en de maatregelen rond ‘social distancing’ en handhygiëne strikt te respecteren.
 

Examen centrum

Brugge Oostende Roeselare Wevelgem