Periodieke keuring autobus en autocar
Algemeen
De eerste periodieke keuring vindt 6 maand na de eerste keuring plaats. Nadien bedraagt de basisperiodiciteit tussen de opeenvolgende periodieke keuringen in principe 3 maand. Maar indien bij de vorige keuring geen rood keuringsbewijs werd afgeleverd, en ook alle elementen die belangrijk zijn voor de veiligheid in orde zijn, wordt een bonus van 3 maand toegekend en wordt de periodiciteit op 6 maand gebracht.
STAP 1 - Identificatie van het voertuig
Tijdens de keuring zal de inspecteur nagaan of de nodige documenten geldig zijn en of ze wel overeenkomen met het voertuig dat voorgereden wordt.
Boorddocumenten
- inschrijvingsbewijs
- gelijkvormigheidsattest
- vorige keuringsbewijs
- identificatieverslag
Gegevens van het voertuig
- inschrijvingsplaat
- chassisnummer
- identificatieplaat
STAP 2 - Milieukeuring
Naargelang het voertuigtype wordt een controle uitgevoerd op de uitlaatemissies, eerst door meetinstrumenten, nadien door een visuele controle van de uitlaatinrichting door de inspecteur.
- rookmeting voor de dieselvoertuigen
- meting van de uitlaatgassen voor de benzine- of LPG-voertuigen
STAP 3 - Weging van het voertuig
Bij een periodieke keuring wordt enkel een weging uitgevoerd, zoals tijdens de eerste keuring, indien een verbouwing wordt waargenomen of is aangegeven die een invloed kan hebben op de TARRA van het voertuig.
STAP 4 - Mechanische staat en werking van de onderdelen van het voertuig
Elk onderdeel, elk element dat deel uitmaakt van de verplichte uitrusting wordt gekeurd overeenkomstig de reglementaire en technische voorschriften. De algemene staat, de werking, de slag, de slijtage, lekken, lasnaden en gelijkvormigheid van de onderdelen worden gecontroleerd.
Hierna een overzicht van de te keuren groepen van elementen :
Reminrichting
- bedrijfsrem
- hulprem
- parkeerrem
De keuring van de remmen wordt uitgevoerd op een remmentestbank en wordt vervolledigd door een visuele controle van de inspecteur.
De periodieke keuring voor autobussen en autocars wordt vervolledigd door een diepgaander onderzoek van het remsysteem. Deze remmentest bepaalt de doelmatigheid van de reminrichting ten opzichte van de Maximaal Toegelaten Massa.
De remmentest wordt op rechtstreekse wijze uitgevoerd. Het voertuig wordt in ledige of in beladen toestand voorgereden voor zover de massa van het voorgereden voertuig ligt tussen 2/3 van de Maximaal Toegelaten Massa en de Maximaal Toegelaten Massa zelf.
Lichten, reflecterende inrichtingen en elektrische uitrustingen
- grootlichten
- dimlichten
- standlichten
- richtingaanwijzers
- stoplichten
- achtermistlichten
- ...
De keuring van de lichten gebeurt aan de hand van een lichtregelaar en wordt vervolledigd door een visuele controle van de inspecteur.
Stuurinrichting en stuur
Assen, wielen, banden en ophanging
De keuring van de ophanging wordt uitgevoerd door een visuele controle van de inspecteur onder het voertuig.
Chassis en chassistoebehoren
De carrosserie
Gezichtsveld
- ruiten
- achteruitkijkspiegels
- ruitenwissers
- ....
Tachograaf en/of snelheidsbegrenzer
Diverse verplichte inrichtingen
- veiligheidsgordels
- ...